נפילות ושבר בירך

סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ

לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת

03-7445050

ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת

ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים

הצטרף לניוזלטר

מי נמצא בסיכון לנפילות ושבר בירך?

נפילות הן אחת המגיפות הגדולות ביותר והשלכותיהן על הפרט, המשפחה ומוסדות הבריאות עשויות להיות משמעותיות ויקרות.

במהלך בדיקה שנתית שגרתית נמצא שכמעט שליש מהמבוגרים שנסקרו דיווחו על נפילות, מתוכם 24% נפצעו ו-37.5% נאלצו להגביל פעילות ולקבל טיפול רפואי.

מה הגורמים לנפילות ולשברים בגיל המבוגר?

סיכון מוגבר לנפילה קשור למצבים ניווניים שונים הקשורים לגיל, כולל ירידה בכוח השרירים ובאספקת הדם שעלולים לפגוע בתנועה, אי יציבות, אי יציבות בהליכה, הידרדרות בראייה וחסרים במערכת הוסטיבולרית ההיקפית והמרכזית. נמצא קשר ישיר בין ליקויים וסטיבולריים בקרב אוכלוסייה מבוגרת וכן בקרב מבוגרים אשר נפלו.

במחקר חתך גדול, ל-35% מהמשתתפים בגילאי 40 ומעלה היו הפרעות בתפקוד שיווי משקל הקשורים לליקוי במערכת הווסטיבולרית, ועד גיל 80 השכיחות עלתה ל-85%.

הנזקים הנגרמים מנפילות והסיכונים הקיימים

אחד הנזקים המשמעותיים לאחר נפילות הם פגיעה ברקמות שלד שריר כגון שבר בירך, שבר בפמור, שבר בעצם הירך. בעוד שמרבית השברים מתאחים ומחלימים באופן תקין, לעיתים מתפתחים סיבוכים בעקבות השבר אשר להם השלכות משמעותיות.

איחוי שבר בירך או במקומות אחרים, מתרחש בכמה שלבים כאשר מתחיל בשלב דלקתי המתאפיין בנפיחות חום וכאב, לאחר מכן שלב בניית העצם מחדש (Callus) ובשלב האחרון עיצוב מחדש עד להחלמה מלאה. משך הזמן שלוקח לתהליך כולו להתרחש תלוי בעיקר באזור השבר ובאופן תקין נע בין 6-12 חודשים כאשר שלב העיצוב מחדש עשוי להמשך מס' שנים.

סיבוכים בעקבות שבר בירך יכולים להיות קשורים לאיחוי השבר עצמו כגון איחוי מאוחר, איחוי לא מדויק או חוסר איחוי וסיבוכים בשיקום האיבר עצמו כמו נוקשות בתנועה, חולשת או שיתוק שרירים באזור השבר ובעיה תפקודית.

לשבר עלולים להופיע גם סיבוכים מסכני חיים. שבר בירך עלול לפגוע בזרימת הדם בעורק מרכזי, העורק הפמורלי, ובעקבות כך לפגוע בזרימת הדם ללב. שבר בעצם הירך מהווה גורם סיכון באוכלוסייה המבוגרת בעיקר בשל התפתחות קריש או שומן אשר עלול לנדוד אל עורקי הלב, הריאות והמוח ולגרום לחסימה משמעותית שתוצאתה התקף לב, או שבץ מוחי.

ירידה תפקודית בעקבות שבר בירך גם היא מהווה גורם סיכון לחוסר תנועה, אי יציבות בעמידה, אי יציבות בהליכה, בעיות בזרימת דם וירידה באיכות החיים. ירידה בכוח השרירים ובאספקת הדם עלולים לפגוע בתנועה, מה שעלול להוביל לפציעה משנית ולהגביר את הפחד מנפילה, דיכאון וסיכון לנפילה.

שיקום שבר בירך

שבר בירך הוא אחד הסיכונים המשמעותיים בעקבות נפילה בגיל המבוגר. ההחלטה הרפואית על דרך הטיפול בשבר כזה, בין אם בטיפול שמרני, טיפול ניתוחי וסוג הניתוח, תלוי בגורמים רבים.

אחד השיקולים המשמעותיים בהחלטה על סוג טיפול הוא אפשרות נשיאת המשקל (דריכה) על הרגל השבורה מהר ככל הניתן, על מנת למנוע מצב של חוסר תנועה, המעכב את יכולת השיקום, ועלול לפגוע בעצמאות. את תהליך השיקום יש להתחיל כמה שיותר מהר בעזרת פיזיותרפיסט/ית ובהתאם להוראות הרופא המטפל.

מטרת השיקום הינה לאפשר ריפוי מיטבי של השבר, חיזוק הרקמות שנפגעו בעת הנפילה ושמירה על מצב האיברים הנוספים שלא נפגעו מהשבר אך עלולים להיות מושפעים מחוסר התנועה אחרי הניתוח.

הטיפול יכול לשלב טיפול פאסיבי על ידי הפיזיוטרפיסט/ית וחייב לכלול שיתוף פעולה אקטיבי של המטופל. הטיפול כולל הדרכה ונשיאת משקל הדרגתית על הרגל השבורה, חיזוק שרירים בטכניקות שונות, מתיחות וטיפולים מנואלים לשחרור רקמות.

כמו כן יש לשים דגש על הסיבה והגורם לנפילה מלכתחילה, לאבחן את החולשה במערכת שיווי המשקל ולשלב תרגול לשיפור היציבות ולהתאים אביזר עזר להליכה במידת הצורך.

טיפול בשבר בירך

מניעת נפילות

כל תרגול למניעת נפילות מתחיל באבחון תפקודן של מערכות התחושתיות אשר אחראיות לשמירה על היציבות.

את התרגול יש להתאים לחיזוק המערכת שנמצאה לקויה באבחון, ובמקביל לשפר את הסנכרון בין כל המערכות. עם זאת, קיימים מספר כללים אשר יכולים לעזור לצמצם את הסיכון לנפילה אצל כל מבוגר.

  1. פנו חפצים בולטים או שניתן להיתקל בהם, מרחבי הבית כגון פינות שטיחים, צעצועים וחפצים על הרצפה.
  2. שמרו על רצפה יבשה, התנגבו היטב לאחר המקלחת והשתמשו בשטיחון נגד החלקה.
  3. השאירו אור קטן דולק, גם בלילה, בעיקר במסדרונות ובדרך לשירותים.
  4. השתמשו באביזרי עזר להליכה, במידת הצורך. רצוי להתייעץ עם פיזיותרפיסט להתאמה.
  5. פנו לאבחון וטיפול במידה וסובלים מסחרחורות או חוסר יציבות, או כל תופעה אחרת המסכנת את בטיחותכם.
  6. הישארו פעילים ככל האפשר ובצעו פעילות גופנית באופן סדיר.

ד"ר עוז צור - מניעת נפילות ואפליקציית בי-באלאנס

המרכז הישראלי לטיפול בסחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאב, אשר בפתח תקווה יחד עם חברת הום באלאנס טריינינג, שמו להם דגש על מניעת נפילות אצל קשישים.

אם אתם מעוניינים בפרויקט קהילתי בעירכם, במושב או בקיבוץ, בנושא מניעת נפילות בקרב האוכלוסיה של הותיקים? יש לנו מה להציע לכם. הרצאה מלווה באבחון רמת הסיכון לנפילה, עם דוח אישי במטרה להתאים את תוכנית הטיפול האישית לכל משתמש במטרה למנוע את הנפילה הבאה, את אותו שבר בעצם הירך, הנפוץ כל כך בקרב מבוגרים. התרגול נוטע ביטחון עצמי תוך הפחתת הפחד מהנפילה.

ד"ר עוז צור - מניעת נפילות ואפליקציית בי-באלאנס

שתף באמצעות:

דילוג לתוכן