סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ
לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת
03-7445050
ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים
הצטרף לניוזלטר
מתוך עיתון המקומן רעננה ספטמבר 2005
מאת מיכל חמרי
התחושה מדומה לאילוזיה של תנועה, התוצאה היא אובדן שליטה. המונחים המקצועיים לבעיה נקראים ורטיגו, ודיזינס, ובעברית: סחרחורת. עוז צור, פיזיותרפיסט מוחה, מסביר איך מחזירים את המערכות לאיזון.
במשך שנים סבלה ד', אמא לשלושה ילדים בת 45, מסחרחורת ומאיבוד שיווי משקל. "כל העולה חרב עלי", היא מספרת ומוסיפה: "בזמן ההתקף לא יכולתי לעשות צעד. כל העולם הסתובב לי כמו קרוסלה. פחדתי מאוד שזה גידול. עד שהגעתי לעוז צור והוא בתנועות עדינות, החזיר לי את הגבישים למקום. מה שבטוח, שמאז שנפגשתי עם צור אני בריאה. אין לי סחרחורת והטלופן שלו תמיד איתי".
מי מאיתנו לא חווה פעם אחת לפחות בחיים סחרחורת? את אותם רגעים מפחידים שבהם מרגישים שהעולם מסתובב סביבנו, הרגליים לא מצליחות להחזיק את הגוף ובעיקר תחושה עצומה של חוסר שליטה ופחד ממש שיקרה לנו, עד שהסחרחורת תחלוף.
כדי להבין טוב יותר מהי סחרחורת וכיצד מטפלים בה ובבעיות חוסר שיווי משקל, פגשתי את עוז צור, פיזיותרפיסט מומחה ומנהל המרכז הישראלי לטיפול בסחרחורת ובחוסר שיווי משקל.
צור: "זוהי תחושה של חוסר התמצאות, אילוזיה (אשליה) של תנועה. ההגדרה המוכרת היא ורטיגו. אנשים שחווים סחרחורת מרגישים שהכל מסתובב סביבם כמו קרוסלה, חווים פחד נוראי, זיעה קרה, תחושת אובדן שליטה ולעיתים, חשים בחילה ואף מקיאים". צור מבקש להבחין בין שני סוגי סחרחורת: ורטיגו ודיזינס. "ורטיגו היא אשליה של תנועה שמגיעה ממקור מסוים באוזן הפנימית. בתוך אזור מסוים באוזן האדם קיימות אבנים קטנות (קריסטלים), שאחראיות על תחושת התאוצה והתאוטה של הראש, אבל רק בזוויות ישרות. כאשר הראש זז קדימה, אחורה או לכל כיוון אחר, משדרות האבנים הקטנות הללו מידע למוח באשר לסוג התזוזה. במקרים בהן האבנים זזות ממקומן ונכנסות לתעלות צידיות באוזן, כל תנועה של הראש גורמת לתחושה אדירה של סיבוב, מאחר והשדר למוח משתנה מזה המועבר כשהן נמצאות במקומן הקבוע. למרות שהגרומים לתזוזה יכולים לנבוע ממכה, מתח, נפילה, לחץ ואפילו שפעת, רוב המקרים קורים מעצמם. אדם קם בבוקר ומרגיש שהכל מסתובב סביבו".
"למעשה צריך להחזיר את המערכת לאיזון. בעזרת אבחון גלגלי העין אני מצליחה לאבחן את מיקום הקריסטלים ובעזרת טכניקות קיימות וכאלה נוספות שפיתחתי, אני מחזיר אותן למקומן בטיפול קצר של עשרים דקות והבעיה נפתרת".
דיזינס, לעומת ורטיגו, הוא מצב של חוסר איזון בין הרפלקס באוזן ימין לרפלקס באוזן שמאל. " הנוזל זז בתוך האוזן הפנימית, נוגע בשערות שיווי המשקל ומעביר מידע למוח. המידע למוח מגיע ממערכות שונות בגוף: המפרקים, כפות הרגליים, הצוואר, העיניים והאוזן הפנימית. המוח מעבד את המידע ושולח פלט אל שרירי היציבה ולגלגל העין ואז שרירי הגוף מקבלים כיווץ נכון או לא נכון בהתאם למידע שהועבר. הבעיה מתחילה כשאדם מקבל מידע לא נכון או שהוא מקבל אותו בדיליי (עיכוב, מ"ח)", מסביר צור.
צור מספר על עשרות מטופלים שסבלו שנים מסחרחורות ונפילות שהסיבה להן לא אותרה בשום בדיקה שעשו. כתוצאה החלו לסבול מבעיות משניות כגון:כאבי ראש, הסתגרות, חרדה, סכנת נפילה ופגיעה קשה באיכות החיים. ש', קשישה כבת 80, מתארת את המפגע שלה עם צור כקבלת הזדמנות נוספת לחיות מבלי ליפול: "הייתי מאוד סקפטית, אבל באתי כי מספר אנשים ורופאים אמרו לי שזאת הכתובת הנכונה. צור בדק אותי והחליט איזה תרגילים אני צריכה לעשות, לחץ לי על חוליות ברגישות מדהימה והחל מהמפגש החמישי, חשתי שאני בדרך הנכונה. התחלתי לנסוע באוטובוס לבד", היא מספרת ומוסיפה: "יכולתי להתרחק מהבית בלי לפחד שאפול ברחוב, קיבלתי את הביטחון העצמי בחזרה – עצמאות ששנים לא היתה לי".
"חשוב לדעת", מדגיש צור, "כי כשמתחילים להרגיש שיש בעיה, אפילו קלה , בשיווי המשקל כדאי להתחיל ולטפל בה כדי למנוע מבעוד מועד את הנפילה".
"לצד גורמים חיצוניים, כגון: מכשולים, משטחים חלקים, תאורה עמומה ונעלים שלא אוחזות טוב את הרגל, קיימים גם גורמים פנימיים כגון: נקעים חוזרים בקרסול שגורמים לתפקוד פחות טוב של החיישנים בכף הרגל, קושי בהסתגלות גלגל העין למעברי האור והחושך, ירידה במערכת התחושה- אופייני בקרב חולי סוכרת או לאחר אירוע מוחי, פרקינסון, מחסור בויטמין B12, אנמיה, בעיות פסיכולוגיות, חרדות, בעיות באוזן הפנימית ועוד".
"האבחון במרכז לטיפול בסחרחורת מתמקד האיתור הבעיה. האבחון מקיף וחדשני ומתמשך כשלושת רבעי השעה. הוא כולל בדיקות להליכה, עמידה על משטחים לא יציבים, בדיקת תנועות העיניים, בדיקת חוליות עמוד השדרה והצוואר לאיתור מיקומן של החוליות שקשורות בשיווי המשקל ואולי זזו ממקומן ועוד".
בשלב זה הציע לי צור להתנסות בחלק מן הבדיקה. הוא ביקש ממני לעמוד יחפה על כרית קשיחה שהונחה על הרצפה, להניח את ידי על המותניים ולעצום את עיניי. המשימה: להחזיק מעמד בלי ליפול עד שיסיים לספור עד 30. הצלחתי. בשלב הבא הוא הניח כדור גדול על ראשי שבתוכו נקודות והסביר לי כי הן יגרמו לי לתחושת בלבול. הבטתי בנקודות ושרדתי באומץ עד שסיים לספור עד 30. בהמשך נתבקשתי לשבת כשצור הניח על עיניי מעין משקפיים מיוחדים ובחן את תנועות העיניים. שלי. תודה לאל, אצלי, הכל בסדר.
לאחר שאובחן מקור הבעיה לסחרחורת מעריך צור את רמת הסיכון לנפילה. אם מדובר בסחרחורת או בחוסר שיווי משקל משמעותי הטיפול ניתן באופן פרטני, בכל גיל, ברעננה או בתל אביב. במצבי חוסר שיווי משקל וברמת סיכון נמוכה או בינונית לנפילה מציע צור למטופליו, בדרך כלל מבוגרים בני 65 ומעלה, להצטרף לאחת מקבוצות הטיפול שלו ברחבי הארץ שבהן מיושמת השיטה שפיתח – שיטת "צור- באלאנס".
"מדובר בשיטת טיפול קבוצתית וייחודית שמטרתה היא לאמן את המוח לפצות על הנזקים הקיימים- על חוסר האיזון שקיים בגוף- ולבנות מערכת חלופית לשמירת שיווי המשקל תוך אימון ולמידת אסטרטגיות למניעת נפילה והפחתת הסימפטומים של סחרחורת ושיוט (דיזינס)".
לצד האימון הקבוצתי זוכים המטופלים גם ליחס אישי ומקבלים תרגילים ספציפיים המותאמים לפתרון הביעה שלהם לתרגול בביתם. את הקבוצות מנחות מדריכות- מורות לחינוך גופני שמוכשרות לשיטתו של צור ולעבודתו עם אנשים מבוגרים. יחד עם המטופלים הן עובדות על חיזוק תפקודי רפלקס שיווי המשקל, שיפור מהירות התגובה, חיזוק שרירי היציבה, שיפור רמת הקואורדינציה, הגדלת טווחי התנעה ושיפור סיבולת לב- ריאה.
ח', משתתפת בקבוצות "צור- באלאנס" מתארת הצלחה משמעותית בקרב רוב המשתתפות בקבוצה ומספרת על עצמה: "אני לובשת מכנסיים בעמידה, לא חוששת ללכת בחושך, אני הרבה פחות מתעייפת, סימפטומים של סחרור או אי יציבות נעלמו ואני מצליחה למנוע הרבה מעידות שבעבר נגמרו בנפילה. פשוט מרגישה נפלא".
מזה 12 שנה שצור עוסק בשיקום וסטיבולרי לטיפול בבעיות של סחרחורת וחוסר יציבות שמקורן באוזן הפנימית ובעמוד השדרה הצווארי. במהלך השנים הללו התמחה בארצות הברית בשיטות טיפול מתקדמות בבעיות של חוסר שיווי משקל, פיתח טכניקות טיפול חדשות, הרצה, ועדיין מרצה, בכנסים מקצועיים בארץ ובחו"ל, באוניברסיטת חיפה וגם לפיזיותרפיסטים שסיימו את לימודיהם ומתעניינים בתחום. בשנה האחרונה החל ליישם את שיטתו גם בקבוצות טיפול ברחבי הארץ ובמרכזים שונים לקשישים כגון: מתנ"סים, בתי אבות ועוד.
סליחה על ההכללה, אבל בדרך כלל פיזיותרפיסטים בוחרים להתמחות בבעיות ברכיים, גב, צוואר וכד'. מה פתאום יציבה ושיווי משקל?
" בעבר עבדתי בבית חולים 'מאיר' בשיקום הגריאטרי וטיפלתי בכל יום בכמה מטופלים שהגיעו לשיקום עם שבר בירך- כולם מתוצאה של נפילה. תופעה זו מדאיגה מאוד והחלטתי לערוך מחקר יחד עם דר' ברנר, מנהל השיקום הגריאטרי בבית החולים ודר' כרמלי, מנהל החוג לפיזיותרפיה באוניברסיטת תל אביב. מצאני שיש קשר ישיר בין ליקוי באוזן הפנימית בקרב אנשים מבוגרים, לבין נפילה שמסתיימת בשבר בירך".
"אני מאמין שניתן למנוע את הנפילה הבאה", משיב צור בביטחון, "לצורך כך יש לאמן את המוח לתרגול מיוחד ואני רואה ביחד עם מטופלי שזה עובד".
שתף באמצעות:
דפי האתר
פרטי יצירת קשר
השאירו פרטים וניצור עמכם קשר
© 2024, כל הזכויות שמורות לצור באלאנס.
נבנה ע"י אלוף טכנולוגיות – בניית אתרים