PPPD - סחרחרות כרונית

סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ

לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת

03-7445050

ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת

ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים

הצטרף לניוזלטר

אז מה זה PPPD בעצם?

PPPD, הינה סחרחרות כרונית, זהו מצב המאופיין באחד או יותר מן התחושות הללו, הקיימות ברוב הימים במשך שלושה חודשים או יותר: סחרחורת מסוג דיזינס ולא ורטיגו סיבובי, תחושת שיוט מתמשכת או חוסר יציבות, הסימפטומים מופיעים למשך זמן ממושך וללא צורך בטריגר מסוים ברור. תחושות אלו עלולות להיות מוחרפות ביציבה זקופה, תנועה אקטיבית או פסיבית וחשיפה לגירויים חזותיים נעים או מורכבים. הסימפטומים עשויים להתפתח באיטיות בהתחלה ולהחמיר בהדרגה.

מצב זה מהווה אתגר משמעותי למטופלים ולמטפלים כאחד בשל אופיו ומגוון הסימפטומים. מטופלים עםPPPD  יתארו לרוב תחושת נדנוד, ריחוף או שיוט, יכולים לתאר כאילו ירדו מאוניה או עדיין עליה בתנועה איטית של הגלים, לעיתים התופעה מלווה בתחושת חוסר התמצאות רגעית והפרעות במערכת הראייה. 

מטופלת צעירה בת 35, מספרת שהיא מתפלאה על עצמה כי לאחרונה היא מוצאת את עצמה מגיעה למקום או יוצאת לתנועה ולא זוכרת מה רצתה לבצע. תסמינים אלו יכולים להופיע או להחמיר בהליכה, עמידה או הימצאות בסביבה עמוסה מבחינת גירויים ויזואליים, דבר המוביל לפגיעה תפקודית וירידה באיכות החיים.

הגורמים  להופעת PPPD עדיין לא ברורים באופן חד משמעי, אם כי נובעים משילוב של הפרעות בתפקוד המערכת הוסטיבולרית באוזן הפנימית, מערכת הראיה והמערכת התחושתית, יחד עם גורמים פסיכולוגיים כמו מתח וחרדה. מצב זה יכול להיות קשור בהפרעות וסטיבולריות קודמות באוזן הפנימית, כגון דלקת בעצב הוסטיבולרי, סחרחרות תנוחתית סיבובית (BPPV) וכד', אך יכול להתפתח גם ללא אירוע ידוע קודם.

אבחון של PPPD מסתמך בעיקר על היסטוריה ובדיקה קלינית. נכון להיום אין בדיקות אבחון ספציפיות ולכן מאבחנים גם על פי דרך השלילה. במקרה של חשד בPPPD חובה לשלול הפרעות וסטיבולריות ונוירולוגיות אחרות באמצעות תשאול מקיף על אופי הסימפטומים והבריאות הכללית, בדיקות קליניות תפקודיות של המערכת הוסטיבולרית, בדיקות אבחנתיות לסחרחורת וחוסר שיווי משקל: VNG,VHIT ופוסטורוגרפיה לעיתים הערכה פסיכיאטרית, פסיכולוג או פסיכותרפיסטית.

הטיפול בהפרעות PPPD כולל בדרך כלל גישה רב-תחומית שמטרתה לטפל הן במרכיבים הפיזיים והן במרכיבים הפסיכולוגיים. הטיפול יכלול לרוב שיקום וסטיבולרי לשיפור שיווי המשקל והתחושה העמוקה (פרופריוספציה), תרגילי אימון למערכת הראיה, הפרספציה ועוד כדי לכייל את המערכות הסנסוריות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) לטיפול בחרדה וטיפול תרופתי לפי הצורך, שיקל על הסימפטומים. למרות האתגר בטיפול PPPD, זיהוי מוקדם וניהול טוב ונכון, עשויים להוביל לשיפור משמעותי ומהיר, בתסמינים ובאיכות החיים.

שתף באמצעות:

דילוג לתוכן