סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ
לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת
03-7445050
ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים
הצטרף לניוזלטר
האם שמעתם פעם על החוש השישי?
כנראה שהחוש השישי, הוא “החוש הוסטיבולרי” הוא שולט על היציבה והקואורדינציה של האדם.
מהו החוש הוסטיבולרי?
חוש זה מעביר למוח מידע על המיקום שלנו במרחב, על מנח הראש ביחס לכוח המשיכה ומישורי האופק השונים. החוש מתקשר עם חושים אחרים כמו שמיעה, ראיה, מגע עדין תחושת ויברציה ועוד. המיידעים הרבים הללו עוברים עיבוד במוח על מנת לייצר תגובה מדויקת ומותאמת לשמירה על שיווי המשקל תוך הימנעות מפגיעה ונזק לגוף.
החוש הוסטיבולרי שותף בתפקודים פיזיים רבים באופן ישיר או משני, ביניהם יציבה, שיווי משקל, תנועה, קואורדינציה (תאום הרמוני בין חלקי הגוף בתנועתם), התנהגות הימנעותית ואימפולסיביות, ניווט במרחב ועוד. החוש הוסטיבולרי ממוקם באזורים שונים במוח והוא יודע לתפעל את כולם בסינכרוניזציה מדהימה להפליא. כאשר תנועה מתבצעת בגפיים או באיברים אחרים נראה לנו שכך זה אמור להיות למרות שבלי לדעת, מאות סינפסות שותפות לתנועה הרמונית זו. המערכת הוסטיבולרית נמצאת באוזן הפנימית וכוללת מרכיבים רבים, אברונים זעירים שיודעים לקלוט את המיקום שלנו במרחב על פי מנח הראש ולהגיב בהתאם. המערכת רגישה לתאוצה ותאוטה של תנועות הראש בכל המנחים.
מטרות המערכת הוסטיבולרית:
המטרות עיקריות של המערכת הוסטיבולרית הינן יציבות מבט ויציבות של היציבה בשכיבה, בישיבה, בעמידה שקטה ובתנועה. המערכת הוסטיבולרית עובדת בתיאום עם העיניים ויוצרת רפלקס ראשוני חשוב ביותר הנקרא VOR (vestibular ocular reflex) המאפשר לנו יציבות מבט, כלומר בעת תנועת ראש, המציאות נשארת בפוקוס מול העיניים, כלומר נשארת יציבה על הרטינה ולא נעה יחד עם תנועת הראש. ילד שיש לו קושי או ליקוי במערכת ה-VOR, יתקשה לראות בבירור עצמים עליהם הוא מביט בכל פעם שיזיז את ראשו, מה שגורם להפרעה משמעותית בתפקוד היומיומי, עלול לגרום לנפילות מרובות, עיכוב בהתפתחות ובגדילה שלו, ואפילו עלול להשפיע על אישיותו.
המערכת הוסטיבולרית מתפתחת באופן נורמלי עד גיל 7-9 שנים. רפלקס ה-VOR אינו מפותח דיו בקרב יילודים ותינוקות. התגובות הפיזיולוגיות משתכללות בחודשים הראשונים לחיי התינוק, כגון, מעקב וקשר בין העין ליד עשויים להראות בתינוקות עד גיל 8-10 חודשים. במידה ולא הושגה מטרה זו יש צורך בבדיקת הערכה וטיפול.
רפלקס VSR:
רפלקס חשוב נוסף הוא הVSR (vestibulospinal reflex), גם הוא אוטומטי ואחראי על השליטה בתנועות הגפיים- הידיים והרגליים, על מנת להשאיר אותנו בשיווי משקל ולמנוע מהגוף נפילה ונזק. אצל תינוקות הרפלקס מתפתח קודם בגפיים העליונות, אנו רואים כי כשתינוק בן כחצי שנה לומד לשבת הוא לומד להשתמש בידיו על מנת לייצב את עצמו בישיבה ולמנוע נפילה. בגיל 9 חודשים תינוק צריך להצליח לשלוח את ידיו קדימה בישיבה כדי למנוע מגופו ליפול לאחור באופן רפלקטיבי.
בהמשך הרפלקס מתפתח באופן דומה גם בגפיים התחתונות וכאשר התינוק לומד ללכת הוא משכלל את תגובות ההגנה שלו, דרך פיתוח אסטרטגיות שיווי משקל המפעילות את הקרסול, הירך או מבצעות צעד כהגנה מנפילה. מערכות אלו משתכללות עם הגיל, ועשויות להיות פחות טובות כאשר יש עיכוב התפתחותי הנובע מלקויות שונות ובמיוחד אם המערכת הוסטיבולרית לא התפתחה בקצב המצופה.
ישנה חשיבות מכרעת להתפתחות המערכת הוסטיבולרית על מנת שהתינוק יוכל לחקור את העולם ולהתקדם בביצוע מטלות מוטוריות שמשפיעות על התנועה, הקוגניציה, על ההתנהגות ועל הלמידה בהמשך חייו. לכן כאשר יש ליקוי באחד החלקים של המערכת הוסטיבולרית, הילד עשוי שלא למשמש את פוטנציאל הלמידה שלו בתחומים רבים בשל הימנעות מתנועה במרחב. אבחון וטיפול מוקדם בליקויים של המערכת הוסטיבולרית יאפשר לתינוק ולילד אפשרות לתנועה יעילה ללא חרדה, ובהתאם לחקור את העולם ולהתפתחות הקוגניציה. שיפור במערכת הוסטיבולרית עשוי מצד אחד להפחית אימפולסיביות העלולה לנבוע מתסכול של התינוק שרוצה ולא יכול, ומצד שני לייצר אלטרנטיבה לאסטרטגיית ההימנעות העלולה להתפתח כהשלמה עם אי היכולת הנקודתית.
לפניכם הצעות לפעילות לעידוד התפתחות
המערכת הוסטיבולרית שניתן לעשות בבית כדי לקדם את התינוק והילד
תרגול וסטיבולרי לתינוקות 0-6 חוד'
תרגול וסטיבולרי לתינוקות בגילאי 6-12 חוד'
תרגול וסטיבולרי לתינוקות בגילאי 12-24חוד'
תרגול וסטיבולרי לפעוטות בגילאי 24-36 חוד'
תרגול וסטיבולרי לפעוטות בגילאי -36+ חוד'
שתף באמצעות:
דפי האתר
פרטי יצירת קשר
השאירו פרטים וניצור עמכם קשר
© 2024, כל הזכויות שמורות לצור באלאנס.
נבנה ע"י אלוף טכנולוגיות – בניית אתרים