סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ
לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת
03-7445050
ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים
הצטרף לניוזלטר
תופעת Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) הינה הפרעה וסטיבולרית בה הקריסטלים הנמצאים ב"פיילות" נופלים ונכנסים לתעלות, הם מפרים את האיזון וחשוב להחזירם למקומם ברגישות ע"י מומחה המכיר את המבוכים של האוזן הפנימית.
תופעת BPPV הינה הפרעה באוזן הפנימית, המתבטאת בהתקפים חוזרים ונשנים של תחושת סחרחורת סיבובית הנגרמת על ידי שינויים במיקום הראש (סחרחורת בשינויי תנוחה). לסחרחורת זו שמות רבים: סחרחורת התקפית תנוחתית שפירה, סחרחורת חיובית ע"ש בארני, ורטיגו אמיתי.
התיאור הקלאסי קשור לאשליה של תנועה של עצמי או סביבתי, אנשים מתארים את הרגע בו כל העולם מסתובב כמו קרוסלה שיצאה מהצירים, כמו תחושת נפילה מהירה לתהום למרות שאני אוחז בעוצמה רבה את מסגרת המטה או את מי שנמצא לידי באותו הרגע.
התופעה נמשכת שניות למרות שנראה כאילו מדובר ב"נצח". תחת אבחנה זו ישנם עדיין מספר סוגים שונים של BPPV וכולם קשורים לתעלות באוזן הפנימית, המערכת הוסטיבולרית.
המערכת הוסטיבולרית ממוקמת באוזן הפנימית, משני צידי הראש ומורכבת משני חלקים עיקריים: שלוש תעלות חצי עגולות (תעלה קדמית, תעלה צידית ותעלה אחורית) ושני שקים ("פיילות), הנקראים (סקולה ואוטריקל).
התעלות החצי עגולות ממוקמות בזויות שונות, אך שומרות על זווית ישרה ביניהן, כדי לקבל מידע מכל המרחב. התעלות החצי עגולות מלאות בנוזל הנע בעת תנועת הראש.
הפיילות מצוידות בקריסטלים העשויים מקלציום קרבונט (סידן-גירי). הקריסטלים רגישים לכוח המשיכה בשל משקלם הסגולי הכבד יותר מהנוזל, וע"י תנועתם על המשטח בו הם מונחים, הם משדרים אותות של תאוצה ותאוטה למוח.
תופעת BPPV תקרא כך כאשר חלק מהקריסטלים התנתקו ממקומם בפיילות והחליקו לתוך התעלות החצי עגולות. הקריסטלים יכולים לחדור ולהימצא בכל אחת מהתעלות ולכן זה החלק החשוב של האבחון. לאחר מציאת המיקום של הקריסטלים מגיע החלק החשוב גם הוא וזה הטיפול. המטרה להוציא את הקריסטלים מהתעלה ולהחזירם לפיילות.
חלק מהסיבות לתופעת BPPV אנחנו יודעים ומבינים, משערים או חושבים שאנחנו יודעים. החלק הזה הינו קטן יחסית כ-30%-40% מהמקרים וכוללים: סיבה וירלית, חבלה או פגיעת ראש, מתח גדול או מוגזם לטובה או לרעה, חוסר הלימה בין רגשות המוסר הפנימי לעשייה החיצונית.
אבל רוב המקרים אנחנו לא מצאנו הסבר המניח את הדעת ועל כך חלק מאיתנו הרופאים, המטפלים ובעיקר אלו החוקרים מנסים עדיין לפענח.
הקריסטלים משתחררים ממקומם ונכנסים אל תוך אחת מהתעלות החצי עגולות. המצאות הקריסטלים שהינם בעלי משקל סגולי גבוה מהנוזל שבתעלה, משבשים את תנועת הנוזל ותנועת השערות המשדרות, דבר הפוגע בתשדורת הנכונה למוח ונוצרת סחרחורת היכולה להיות איומה או נסבלת בהתאם לממצאים נוספים אחרים.
בהחלט ניתן לאבחן את הבעיה של סחרחורת מסוג BPPV ולדעת שהיא מגיעה מהאוזן הפנימית ולא מהמוח ב-95%. הבדיקה צריכה להיעשות בעזרת משקפי בדיקה עם תאורה מיוחדת בחושך או עם תאורה מיוחדת המקשה על המטופל לקבע את המבט.
יש לבדוק את תנועות העיניים הבלתי רצוניות (ניסטגמוס או ניד) של המטופל בזמן השכבה לאחור, במהלך שינוי התנוחה של הראש ניתן לאבחן באיזו תעלה נמצאים הקריסטלים המשוחררים.
נסתגמוס רוטטורי מתאים לורטיגו מתעלה אחורית
ניסתגמוס ורטיקלי תחתון מתאים לורטיגו מתעלה קדמית
ניסתגמוס אופקי מתאים לורטיגו מתעלה צידית
במידה ולא רואים את תנועות העיניים הללו, יהיה פחות מדויק לטפל בבעיה. בעיות מרכזיות מאופיינות על פי רוב בתנועות עיניים שונות מאלו ב-BPPV.
ניתן לזהות לפי תנועות העיניים הבלתי רצוניות, שקיימת תופעה השונה מתופעת BPPV ולזה אנחנו קוראים דגל אדום. יש להפנות חזרה לרופא הנוירולוג, אא"ג או לרופא המשפחה שישוב ויחפש את המקור לסחרחורת.
יש טיפולים רבים לאנשים הסובלים מסחרחורת מרכזית במחלות שונות, אך חשוב לדעת מה המקור לפני שמתחילים ובעיקר אם המטופל הגיע בשל הפנייה של BPPV והממצא אינו תואם רצוי לעצור ולברר בשנית לפני הטיפולים המיותרים.
ישנן כמה טכניקות להחזיר את הקריסטלים למקומם. לכל תעלה תנועות העיניים הבלתי רצוניות (ניד) שונות. כוון הניד מצביע על המיקום בתעלה ולכל תעלה טכניקות מומלצות משלה.
באופן כללי הטיפול הינו השכבת המטופל בזווית התעלה המגורה וסיבובי ראש וגוף בהתאם לניד הנראה בעיניי המטופל תוך כדי הטיפול. יש המבצעים את ההשכבה במהירות וללא הכנת המטופל וזה אחת הסיבות לעליה חריפה בחרדה לאחר התערבות שכזו ולכן הטיפול המומלץ הינו הרבה יותר רך ומכיל היות והמטופל מראש נמצא במתח רב ופחד משכיבה לאחור אשר עלולה לגרום לו שוב לחוש את הסחרחורת הנוראית שאין לו שליטה עליה.
מצאנו שלאחר החזרת הקריסטלים למקומם תרגול לפי שיטת צור באלאנס מפחית את הסיכון להישנות הבעיה, יחד עם זאת ידוע כי מי שחווה סחרחורת מסוג BPPV נמצא בסיכון גבוה יותר במהלך 3-6 חודשים הבאים אחרי ההתקף להישנות הבעיה.
מאמר סקירה חדש בתחום BPPV:
Risk Factors for the Occurrence of Benign Paroxysmal Positional Vertigo: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Chen J., Zhao W., et al Frontiers in neurology (2020), 11: 506-518.
גורמי הסיכון להתקף ורטיגו מסוג BPPV קשורים יותר למין הנשי, מחסור בוויטמין D, אוסטאופורוזיס, מיגרנה, חבלת ראש ורמת כולסטרול גבוהה. גורמי סיכון אחרים הגורמים ל- BPPV זקוקים למחקרים נוספים.
שתף באמצעות:
דפי האתר
פרטי יצירת קשר
השאירו פרטים וניצור עמכם קשר
© 2024, כל הזכויות שמורות לצור באלאנס.
נבנה ע"י אלוף טכנולוגיות – בניית אתרים