סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ
לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת
03-7445050
ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים
הצטרף לניוזלטר
סביר מאוד שזו תערובת של שניהם, אך המקור אינו באוזן הפנימית. מומלץ לפנות אל הרופא הנירולוג ולספר לו את כל זה כדי שהוא יוכל לשקול איזו בדיקה נחוצה כדי לאבחן את הבעיה. האמינו לתחושותיכם, אתם הרופאים הטובים ביותר של עצמכם, אך חפשו את המומחים בתחומם ושתפו אותם.
סוג של ורטיגו אפידמי עלול לתקוף אחרי שפעת, חולשה במערכת החיסון או בעקבות מתח ממשי שחלף. אני ממליץ לפנות אל מומחה שיאבחן את הבעיה ויפנה אותך לפיזיותרפיה וסטיבולרית.
הגבלת התנועה תשמר את חוסר היציבות שנוצר, ולכן רצוי לבצע תרגול נכון מהר ככל האפשר.
יש סוגים שונים של סחרחורת. בחלוקה גסה – משפחה אחת היא מסוג ורטיגו והמשפחה השנייה היא דיזינס. לפי הבנתי, הבעיה שלך קשורה למשפחת הדיזינס. בכל משפחה כמה מחלות שונות, ואני ממליץ לפנות אל מומחה שיאבחן אותך כיאות.
הקשיבו לגוף שלכם. לעתים הוא זה שמודיע לכם על בעיה שלא הבחנתם בה.
הסחרחורת שאת מתארת מתאימה לסוג ורטיגו. בדרך כלל זו סחרחורת שמאופיינת בהתקפים, בעיקר בעקבות שינוי תנוחה של הראש. בעת התקף כזה מומלץ לנוע לאט ובזהירות, משום שהסחרחורת עלולה לגרום לנפילה. יש יותר מעשרה סוגים של סחרחורת. רוב הסחרחורות נובעות מבעיה באוזן הפנימית, אך יש עוד סיבות רבות. חשוב לפנות אל מומחה שיוכל לאבחן את הבעיה ולהציע טיפול בהקדם.
בעת תאונת דרכים הצוואר נזרק לאחור ולפנים, בהשפעת מנגנון המכונה "צליפת שוט" (whiplash). חוליות הצוואר והרקמות הרכות המייצבות את הצוואר – שרירים, רצועות, גידים, עצבים, כלי דם ורקמות העוטפות את השרירים (פציות) – נפגעות ברמה מסוימת. יש תיעוד של נזק לשערות שיווי המשקל באוזן הפנימית ושל נפילת קריסטלים, וכן של נזק לחיישני שיווי המשקל בחוליות ובשרירים. לכן סחרחורת יכולה להיות אחת התופעות המטרידות מיד אחרי התאונה.
אחרי תאונת דרכים רצוי להיבדק אצל מומחה לסחרחורת, נוסף על הבדיקות הנירולוגיות הרגילות
למידע נוסף אודות סחרחורת
חגית (50): ביום ראשון השבוע התעוררתי לפנות בוקר בתחושת סחרחורת ואיבוד שיווי משקל. מרגע שניסיתי לקום מהמיטה ללכת לשירותים נאלצתי להיאחז בקירות כדי שלא אפול ובקושי חזרתי למיטה. זה היה מפחיד ממש. לא יכולתי להתייצב.
לפני כעשר שנים הייתה לי סחרחורת פתאומית עם הקאה במשך יומיים, אך היא חלפה מעצמה. ביום שני חשתי שיפור קל, וביום שלישי יצאתי מהבית, בתחושת חרדה וסחרור קל, אבל מישהו ליווה אותי. אינני מרגישה שאני יכולה לחזור לעבודה – זה ממושך יותר מבפעם שעברה. למה עליי לצפות?
ת: שיפור ספונטני מצביע על מקור פריפרי של הסחרחורת. ייתכן שמקור הסחרחורת וירלי – וירוס הפוגע במערכת הווסטיבולרית של האוזן הפנימית. במצב כזה יש שתי אפשרויות: ריפוי ספונטני מלא או ריפוי ספונטני חלקי. נראה שלפני עשר שנים הריפוי היה מלא, וכעת את שוב בתוך התהליך. כדאי לבצע בדיקת שמיעה ובדיקה אצל מומחה לסחרחורת ולבעיות שיווי משקל, כדי להעריך את הנזק ואת הפוטנציאל השיקומי. ככל שתקדימי להיבדק כך תחסכי מעצמך סבל מיותר.
רחל (82): לפני יומיים נעלמה לי השמיעה פתאום. אני סובלת מסוכרת ועושה פעילות גופנית בכל יום – שוחה והולכת 40 דקות. באוזן ימין כמעט אינני שומעת ואילו בשמאל כרגיל. מה עליי לעשות?
ת: יש תופעה כזאת, שהשמיעה נעלמת פתאום בצד אחד. לעתים זה מופיע עם סחרחורת ואי יציבות ולעתים אך ורק עם ירידה בשמיעה, כפי שציינת. הטיפול צריך להיות קרוב ככל האפשר לזמן ההתפרצות של ההתקף. הטיפול המקובל הוא בכדורים המכילים קורטיזון, אך מכיוון שאת חולה בסוכרת ייתכן שאפשר להזריק את התרופה או נגזרת שלה דרך עור התוף היישר אל האוזן התיכונה. הסיכוי לצאת מהמצב הזה הוא כ-30%, אם מקבלים את הטיפול המתאים בזמן. לכן עלייך לפנות בהקדם אל רופא המשפחה כדי שיפנה אותך אל רופא מומחה לאף-אוזן-גרון.
סיגל (39): האם סחרחורת עלולה להיות מידבקת?
ת: יש סוגים רבים של סחרחורת, אך לא ידוע לי על סחרחורת מידבקת. גם אם מקור הסחרחורת וירלי, באוזן הפנימית, היא אינה נחשבת מחלה מידבקת.
רגב (25): חזרתי מטיול בהודו. בטיסה חזרה חשתי סחרחורת איומה בעת שהטיתי את הכיסא לאחור, וכשניסיתי להסתובב לימין או לשמאל חטפתי סחרחורת רבת עוצמה. החלון זז לי למעלה ולמטה בלי הפסקה במשך דקות ארוכות. מאז, כשבועיים, אני לא נשכב לאחור ונמנע מכל מיני תנועות – מחשש שתגיע עוד סחרחורת. הצוואר שלי כואב והראש מתפוצץ, ונראה לי שזה מחוסר תנועה שפיתחתי בעקבות הסחרחורת. מה לעשות?
ת: רצוי לפנות בהקדם האפשרי אל מומחה לסחרחורת, כדי שיוכל לאבחן את הסחרחורת שאתה סובל ממנה ולטפל בך בהקדם.
מלכה (45): לאחרונה יש לי תחושה של סחרחורת, אבל היא לא גורמת לי לחוש סיבוב אלא ריחוף או שיוט. אני מקווה שהתיאור ברור. חשוב לציין שאין לי היסטוריה רפואית בעייתית, ברצוני לדעת מה הגורם לתופעה זו וכיצד אפשר לטפל בה?
ת: התחושה שאת מתארת ברורה בהחלט, והמקור שלה צריך בדיקה. אני ממליץ לפנות אל מומחה לסחרחורת ולבעיות שיווי משקל כדי להעריך את יכולת הרפלקס שליקוי שלו עלול לגרום לתחושות כאלה.
שני (29): בשנת 2008 עברתי תאונת דרכים עם "צליפת שוט" לצוואר. בבדיקות מצאו אצלי בלט דיסק צווארי קל. מאז התאונה אני סובלת מסחרחורות ומכאבי ראש, ולפעמים גם מכאבי גב שיורדים מהשכמות אל עמוד השדרה. עשיתי המון בדיקות: C.T. ראש, דופלר צווארי, "ברה" (הולכה עצבית) ושמיעה ושיווי משקל על מתקן גדול – כל אלה היו בסדר, ללא ממצא פתולוגי. בבדיקת EMG גילו נזק שורשי כרוני, ובבדיקת לחץ דם נמצאה נפילת לחץ דם בזמן ערנות. בהמלצת נירולוגית אני מקבלת סימבלטה 60 מ"ג פעם אחת ביום. האם יש טיפול נוסף או משהו שיכול להחזיר אותי לחיים תקינים, למרות הכאבים והסחרחורת?
ת: בתיאור שלך חסרה לי בדיקה מקיפה למערכת הווסטיבולרית, בדיקה אשר תמצא אם יש ליקוי ברפלקס שיווי המשקל בין העין לאוזן. עם זאת, סביר להניח שהרפלקסים הסומטוסנסוריים, כלומר אלו שבחוליות הצוואר, בעיקר בגובה החוליות הראשונות C1-C3, מעורבים ב"חגיגת" הסחרחורת וכאבי הראש שלך. אני מציע לך לפנות אל פיזיותרפיסט מומחה לסחרחורת ולבעיות בעמוד שדרה.
רותם (26): אני סובל מסחרחורת כבר כמה שנים. נבדקתי בדיקת ENG לפני כשבועיים. במשך כמעט יומיים אחרי הבדיקה "נתקעו" לי מים באוזן ימין. כשאני רץ על המסוע אינני יכול להזיז את הראש כלל מימין לשמאל, אחרת אני מועד. אני מרגיש חוסר יציבות ממשי, והכאבים באוזן ובצוואר שהיו מדי פעם החמירו, והם מופיעים כמעט בכל יום. האם כל אלו תופעות לוואי של הבדיקה? אם כן, למה לא מזהירים מראש?
ת: אנסה לעשות סדר בדברים: בדיקת ENG אמורה להציג את הליקוי ברפלקס שיווי המשקל שלך, ליקוי שכנראה כבר קיים לא מעט זמן וכעת מתעדים אותו בצורה נכונה. נראה שהגעת אל הבדיקה עם דונג באוזן ונוצר כיס של נוזלים בתעלת השמע החיצונית, מה שגרם לתחושה של מים באוזן. תחושה זו חלפה כשהנוזלים התנקזו לבסוף. ברור שבזמן הליכה, כשיש תנועות ראש, קשה לך מאוד לשמור על שיווי משקל אם יש ירידה ברפלקס שיווי המשקל. יהיה עליך לעבוד על חיזוק ושיפור התפקוד של המערכת הווסטיבולרית. בנוגע לכאב באוזן, אני נוטה לחשוב שהוא קשור לאותה בעיה וסטיבולרית שאתה סובל ממנה, המשפיעה על שרירי הצוואר והעורף ומקרינה אל האוזן. ואולם יש לשלול בעיה ממוקדת באוזן אצל רופא אף-אוזן-גרון. רצוי לחזור אל הרופא שהפנה אותך לבדיקת ה-ENG ולהתייעץ אתו.
נתנאל (40): לפני כשלושה שבועות התעוררתי עם סחרחורת איומה וחשתי שהחדר כולו מסתובב. אני בריא בדרך כלל ואוכל בריא, מעולם קודם לכן לא סבלתי מסחרחורת. לפני שבוע שוב הופיעה סחרחורת חזקה, ומאז בכל שינוי תנוחה אני "חוטף" התקף מפחיד כזה לכמה שניות והוא נעלם. שמתי לב שזה קורה לי בעיקר בזמן שכיבה על צד ימין. אינני מבין מה הבעיה. האם יש סיבה לדאגה מ"המחלה הנוראה"?
ת: הרחקת לכת… לתופעה שאתה מתאר יש שם ארוך: "סחרחורת התקפית תנוחתית שפירה" (BPPV). זו נחשבת לסחרחורת שכיחה לאחר גיל 50, אך היא עלולה להופיע בכל גיל – מהילדות עד הזִקנה. הטיפול המקובל הוא פיזיותרפיה וסטיבולרית. לעתים היא עלולה להופיע עם ליקוי בשיווי המשקל, ואז הטיפול ממושך יותר, אך בדרך כלל הטיפול יעיל מאוד והוא אינו מכאיב.
שולמית (55): לפני כמה ימים נתקפתי סחרחורת חזקה, ובשלב מסוים נעלמה לי הראייה בצד ימין. אחר כך היא חזרה, ולכן אינני יודעת אם זה קשור. לפני כארבעה חודשים היו לי בזמן העבודה התקפים קלים יותר של סחרחורת שחלפו לאחר זמן מה, אך הם היו מלווים בבלבול מסוים בין הידיים; ניסיתי לתפוס משהו שמישהו זרק אליי וממש לא הייתי בכיוון… זה לא אופייני לי.
ת: מהסיפור שלך נראה שהסחרחורת איננה ממקור וסטיבולרי, מהאוזן הפנימית. אני מציע שתפני בהקדם אל רופא נירולוג. שתפי אותו בכל הפרטים ותתחילי בבירור מסודר ומתועד של הסימפטומים שאת סובלת מהם.
דניאל (44): אני סובל כבר שנים מסחרחורת. בשנתיים האחרונות החריפו התקפי הסחרחורת ונעשו צפופים יותר, ללא ההפסקות הארוכות שהיו ביניהם קודם לכן. בהתקף האחרון, לפני חודשיים, נוסף ל"חבילה" גם חוסר יציבות בזמן ההליכה. זה בעיקר מפחיד, ואני חרד כל הזמן. לאחרונה אני גם לא יציב בעמידה, בזמן שאני מדבר עם חבר. בעבר עשיתי בדיקת ENG ויש לי חולשת מבוך באוזן. בדיקת MRI הייתה תקינה וגם EEG של המוח היה תקין. בדיקת השמיעה שעשיתי זו הפעם השנייה הייתה תקינה גם היא, בגבול הנורמה. אני פוחד לצאת מהבית מחשש שאפול ברחוב, בעיקר בשעות הערב. רופא אף-אוזן-גרון לא המליץ על שום טיפול, והוא סבור שיש לי מחלת "מנייר". האם אין שום תקווה לצאת מהמצב הלא פשוט הזה?
ת: לפי תיאור הבדיקות שעשית והתוצאות שלהן, הסבירות למחלת "מנייר" נמוכה מהסבירות לבעיה וסטיבולרית עם מרכיב של חרדה. אני מציע לך לפנות אל פיזיותרפיסט המטפל בתחום הנקרא פיזיותרפיה וסטיבולרית, כדי לשקם את הבלבול הסנסורי במערכת שיווי המשקל שלך. אני חושב שתוכל להפיק תועלת רבה מטיפול נכון בבעיה.
למידע נוסף אודות סחרחורת
שתף באמצעות:
דפי האתר
פרטי יצירת קשר
השאירו פרטים וניצור עמכם קשר
© 2024, כל הזכויות שמורות לצור באלאנס.
נבנה ע"י אלוף טכנולוגיות – בניית אתרים