סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ
לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת
03-7445050
ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים
הצטרף לניוזלטר
ורטיגו – סחרחורת סיבובית, משפחה של סחרחורות שונות ומגוונות, אשר המכנה המשותף שלהן הוא אילוזיה של תנועה במישורים שונים במרחב. האדם מרגיש שהחדר כולו נע סביבו, או התמונה מרצדת לימין וחוזרת לשמאל ולהיפך. התחושה יכולה להיות חלשה איטית, חזקה מאד או מטלטלת עד כדי רעד בכל הגוף כאילו היתה רעידת אדמה מתחת לרגליים ונפילה לתהום. התפיסה השונה בין אנשים הינה סובייקטיבית והטיפול חייב להיות גם בהתאם להופעת הסימפטומים הנלווים. האבחון לתופעה בחלקו חייב להיות תוך כדי מבט לעיני המטופל, כדי להעריך את כוון הנסתגמוס (ניד בלתי רצוני של העיניים) ועוצמתו.
BPPV ורטיגו – סחרחורת סיבובית המופיעה בשינוי תנוחה ומקורה (בקריסטלים, גבישים) בחלקיקי אוטוכוניה, שנפלו לתוך אחת או יותר מהתעלות החצי עגולות באיבר שיווי המשקל באוזן הפנימית. ישנן שלוש תעלות חצי קשתיות, רוב הגבישים נופלים לתעלה אחורית אבל הם יכולים להיכנס גם לתעלות הצידית והקדמית. הטיפול שונה בכל אחת מהתעלות. ככל שנדע טוב יותר היכן הגבישים הטיפול יהיה מדויק יותר והמטופל יסבול פחות אחרי הטיפול.
Menier מנייר – פתולוגיה של המערכת הוסטיבולרית הפריפרית המופיעה בצורה של התקפים חוזרים וממושכים של סחרחורת סיבובית ללא קשר לשינוי התנוחה, הסחרחורת עלולה להימשך דקות ארוכות עד שעות. בד"כ מלווה בטינטון ובפלוקטואציה (שינויים ביכולת) של השמיעה.
מיגרנה וסטיבולרית – תחושת סחרחורת המופיעה בהתקפים ומלווה בכאבי ראש האופייניים גם למיגרנה. כאבים בחצי מהפנים יכול להיות כולל האוזן, הרקות, המצח והחלק העליון של ארובת העין. הכאב יכול להיות מפמפם, תנועה עלולה להגביר אותו, אורות מרצדים יכולים להחמיר את המצב, לכן בקניון או מקום הומה לא יהיה להם נעים להימצא בעת ההתקף.
וסטיבולר נויריטיס – לרוב פגיעה ויראלית בעצב ו/או איבר שיווי המשקל המובילה לסחרחורות חזקות וחוסר יציבות, בחילות והקאות. אי יציבות מבט, תלונה על טשטוש יכולה להיות חלק מהתמונה הקלינית. בד"כ ניתן לראות ניד בלתי רצוני של עיניי המטופל (ניסתגמוס). האבחון בעזרת משקפיים אינפרא-אדומות בחושך או פרנזל באור עשוי לעזור לראות את תנועות העיניים ולהבין היכן הנזק? יש להוסיף ולבצע בדיקות מעבדה להערכת הליקוי הוסטיבולרי ברמה הפיזיולוגית בעזרת VHIT משקפי בדיקה המונחים על המטופל, ותוך כדי תנועת הראש ניתן לקרוא את פעילות העצב הוסטיבולרי. בנוסף יש להעריך את יכולת תגובות היציבה מבחן צור לשיווי משקל נמצא מנבה לנפילה ויכול להראות בצורה טובה את הליקוי הוסטיבולרי אם קיים.
לברנטיטיס – פגיעה ויראלית בעצב ו/או איבר שיווי המשקל המערב גם את עצב ו/או איבר השמיעה. התסמונת יכולה להיות דומה לתסמונת הקודמת וסטיבולר נויריטיס פרט לזה שישנה גם ירידה בשמיעה. השינוי והליקוי הנוסף הינו בעקבות מיקום הפגיעה בעצב.
דיזינס – סחרחורת שאינה סיבובית, לעיתים מתוארת כתחושת ריחוף/שיוט/שכרון. אנשים יכולים לתאר שהמציאות לא זזה אבל בתוך הראש שלהם יש מערבולת, אי יציבות, או ממש סחרחורת. כוללת משפחה של סחרחורות שונות ומגוונות. האבחנה שונה לכל אחת וכדאי, שמומחה יאבחן לפני תחילת הטיפול המוצע.
Vestibular Schwannoma/Acoustic Neuroma – גידול שפיר אשר על פי רוב מתיישב על העצב הוסטיבולרי ועלול לפגוע ביכולת היציבות, לגרום לסחרחורת וטינטון, כל אלו אינם ספציפיים רק לגידול לכן אין מה לחשוש ממנו, אלא להגיע למומחה שרואה מספיק מטופלים ושידע מתי החשד עולה לרמה גבוהה יותר המצריכה בדיקת MRI לעצב הוסוטיבולרי.
Visual vertigo סחרחורת חזותית – תחושת סחרחורת העלולה להופיע בזמן מבט על עצמים נעים, כגון שהייה במקום הומה בו יש תנועת אנשים למרות שהאדם עצמו עומד במקום. יכול להיות במקום תפילה בו הציציות מתנועעות מול עינייך. או בעמידה מול מדפי הסופר העמוסים במגוון מוצרים בצבעים שונים וגדלים היוצרים תנועה על איבר הראייה. הרבה פעמים חרדה ממקום הומה הופכת להיות פתירה בעזרת תרגול נכון למערכת הוסטיבולרית.
מחלת תנועה – מחלת ים – תחושת סחרחורת, בחילה, חוסר יציבות בזמן תנועה פסיבית של הגוף (נסיעה, שייט, מעלית או כסא מסתובב). אנשים הסובלים ממחלת התנועה בד"כ סבלו מתופעות אלו בעודם ילדים, בנסיעות משפחתיות עם ההורים לטיולים, הקאות כשיושבים ברכב מאחור והקלה כאשר יושבים ומביטים החוצה בכוון הנסיעה. כאבי בטן לא מוסברים בדיוק ביום הטיול השנתי של הכיתה ועוד.
חבלת ראש טראומטית – זעזוע מוח – תופעה שעלולה לגרום לתסמינים פיזיים וביניהם סחרחורת וחוסר יציבות. שתי התופעות יכולות להיות גם ורטיגו אך גם דיזינס. שכיחות גבוהה יותר של נפילת קריסטלים הנכנסים לתוך התעלות הקשתיות, מאשר באוכלוסיית הגיל התואמת, שלא עברו חבלת ראש.
PPPD – סחרחורת כרונית לא סיבובית שמופיעה רוב ימות השבוע, יכולה להשתנות בעוצמתה ולא אובחנה כהפרעה וסטיבולרית ברורה אחרת. בד"כ יש עירוב של בעיה וסטיבולרית קלה עם שילוב של מערכת הלימבית. מערכת זו אחראית על תחושות הרגש והחרדה. לא תמיד כדורים עוזרים לזה לרוב שילוב של פיזיותרפיה וסטיבולרית וטיפול פסיכותרפיה או CBT עשויים להועיל למטופל בצורה המלאה ביותר. במקרים מסוימים יש להוסיף לזה טיפול תרופתי זמני קצר או ארוך טווח בהתייעצות עם רופא.
Mal Debarquement – תופעה נדירה בה יש תחושה שגויה של תנועת הגוף בעוד הגוף למעשה יציב. תופעה זו קורית בעיקר אחרי שהייה ממושכת על המים, לכן נקראת גם מחלת הימאים. כאשר הם שבים ליבשה אחרי תקופה על המים, הם חשים כאילו הקרקע מתחת לרגליהם עדיין נעה, כאילו הם עדיין על הים באוניה. גירויים ויזואלים במהירויות שונות, תנועה מתקנת הכוללת כיול של המערכת הוסטיבולרית למערכות סנסוריות משלימות (ויזואלית וסומטוסנסורית) עשויים לזרז את התהליך של האיזון. במקרים מסוימים חרדה עלולה להחמיר את התופעה והשילוב הטיפולי (פיזיותרפי ופסיכותרפיה) יהיה יעיל יותר.
שתף באמצעות:
דפי האתר
פרטי יצירת קשר
השאירו פרטים וניצור עמכם קשר
© 2024, כל הזכויות שמורות לצור באלאנס.
נבנה ע"י אלוף טכנולוגיות – בניית אתרים