סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ
לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת
03-7445050
ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים
הצטרף לניוזלטר
מתוך כתבה בעיתון לאישה 2009
מאת צפורה רומן
כל אדם חמישי שנכנס למרפאת אף אוזן וגרון מתלונן על סחרחורת, ושכיחות הבעיה עולה עם הגיל. עוז צור, פיזיותרפיסט מומחה בטיפול בסחרחורת ושיווי משקל, פיתח שיטה להקל על הסובלים, ובעיקר למנוע את הנפילה הבאה
"זה קרה לי מתוך שינה. התעוררתי, ועוד לפני שקמתי מהמיטה הרגשתי סחרחורת נוראה. העיניים רצו מצד לצד בלי שיכולתי לעצור אותן. אני לא מאחלת לאף אחד את ההרגשה הנוראה הזו. לא ניסיתי לקום, אבל הרגשתי שאני נופלת. ואז, פשוט שכבתי במיטה וצרחתי! אני בחורה שמאוד אוהבת וצריכה שליטה. אני מחושבת, מתוכננת, יודעת תמיד מה קורה איתי, וסחרחורת היא בדיוק אנטי-תזה לשליטה. הרגשתי שאני לא מצליחה לשלוט בכלום. התמלאתי חרדה. פחד אמיתי. הקאתי".
כך מתארת סיוון שחר (26), סטודנטית לתואר שני בפסיכולוגיה חברתית באוניברסיטת "בר אילן", את מה שקרה לה לפני כשנתיים ופתח מסע ייסורים מתמשך שפגע באיכות חייה. משלא הפסיקה להקיא והסחרחורת לא חלפה, הביאו אותה בני משפחתה לבית-החולים הסמוך. על פי התסמינים, חשד הנוירולוג שהוזעק אליה שמדובר בוורטיגו. "אבל כדי להיות בטוח שאכן מדובר בוורטיגו, הרופא הושיב אותי על המיטה, כשהרגליים גבוהות מהראש והטה את ראשי באוויר, לכיוון מטה. זה גרם לי מיד לסחרחורת נוראה, ושוב לחוסר שליטה על תזוזת העיניים. אפילו לדבר על זה עושה לי רע. הקאתי, השתוללתי, נכנסתי ממש להיסטריה. צעקתי שאני נופלת, שיחזיקו אותי והרופא היה מרוצה: האבחנה שלו היתה נכונה: ורטיגו".
הנוירולוג הסביר לה במה מדובר ומה גורם לכך, והיא נזכרה שגם לסבתה ולדודתה, יש לפעמים התקפי ורטיגו, "אבל, עד שאת לא חווה את זה בעצמך, אינך יודעת למה לצפות. מעולם לא השתכרתי, אבל אני מתארת לעצמי שככה מרגיש שיכור. כשהנחתי רגל על הרצפה, לא היה ברור לי איפה הרצפה מתחילה ואיפה היא נגמרת. לקח לי זמן להגיע לפוקוס, לא יכולתי להרים ראש, לא יכולתי שיגעו בי. אם מישהו התיישב לידי על הספה הייתי מקבלת סחרחורת ובחילות.ישנתי בישיבה. זה היה סיוט. פחדתי לצאת החוצה. לא הלכתי ללימודים ולעבודה, לא הלכתי לקניון שמא מישהו ידחוף אותי בטעות ואקבל סחרחורת".
לאחר חודש מסויט, חזרה לעצמה. אבל, אחרי שנה וחצי בערך חוותה התקף נוסף. "זה קרה שוב מתוך שינה. שוב הקאתי, שוב הרגשתי שאני נופלת גם בשכיבה, שוב נכנסתי לחרדות. הפעם כבר ידעתי מה זה, אבל עדיין לא היו בידי כלים להתמודד עם זה. שוב נשארתי כמה שבועות בבית, כי פחדתי לצאת. כולם כבר כעסו עלי ואמרו שאני חייבת לעשות משהו עם עצמי, אבל אחרי החוויה הקשה שהיתה לי עם הנוירולוג בבית-החולים, פשוט סירבתי ללכת לטיפול, לבד מטיפולים אלטרנטיביים, שלא עזרו. בהמשך הגיעו שני התקפים בתכיפות גדולה יותר. הייתי אז בעיצומה של עבודה על התואר השני, בלחץ מאוד קשה – בדיעבד אני יודעת שהלחץ החמיר את המצב – והוורטיגו ממש פגע לי ברמת הריכוז בלימודים, בביטחון האישי, באיכות החיים".
ואז, היא אומרת, סיפרה לה דודתה על עוז צור, פיזיותרפיסט, מומחה בטיפול בסחרחורת ובחוסר שיווי משקל, שהצליח לסייע לה אחרי שנים רבות של סבל. "מעודדת מניסיונה הטוב, הסכמתי ללכת אליו, אך בחשש נורא. כשנכנסתי לאבחון, שבו לא נגע בי כלל, בכיתי מפחד. הוא אישר שמדובר בוורטיגו. הסביר לי ממה נובעת בעייתי וטיפל בי ברגישות רבה, בהתחשב במצבי הנפשי והפיזי.
"כבר בטיפול השלישי מתוך חמישה הרגשתי טוב. הוא צייד אותי בתרגילים שעלי לעשות בבית, והמצב השתפר באופן דרמטי ממש. היום אני כבר מתהפכת מצד לצד במיטה – משהו שלא עשיתי שנתיים, לא מפריע לי שיתיישבו ויקומו לידי על הספה, חזרתי לשבת על כסא עם גלגלים במשרד".
"היום, גם אם זה יקרה לי, אני יודעת שיש לי את עוז, ולא אשב בבית חודש ימים בלי מעש. אין לי כבר פחד, וחשוב יותר – השליטה עברה אליי. גם אם קורה שיש לי סחרחורת מינורית, אני מתרגלת כמה דקות והדברים מסתדרים. הדבר הכי משמעותי לגבי הוא שאני יודעת שבמידה שיהיה התקף, יש מישהו שיעזור לי לצאת מזה במהירות, ולכן אני כבר לא מרגישה אבודה".
"אפשר לומר שכל אדם חמישי שנכנס למרפאה של רופא אף אוזן וגרון, או נוירולוג, מתלונן על סחרחורת או חוסר שיווי משקל", אומר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה בטיפול בסחרחורת ובאי-שיווי משקל, השוקד על עבודת דוקטורט בנושא סחרחורת ושיווי משקל באוניברסיטת חיפה ובשיתוף עם אוניברסיטת מקגיל במונטריאול, קנדה.
"כחמישה אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מסחרחורת או מחוסר שיווי משקל, ואצל נשים מופיעה התלונה פי שניים מאשר בגברים, מסיבה שאינה ידועה. הגיל ההתחלתי הממוצע להתפתחות הבעיה הוא 30 והתופעה עולה עם הגיל. מעל גיל 60, היא שכיחה הרבה יותר",
סחרחורת, על פי הגדרתה, היא תחושה מוטעית של תנועה, של אדם בסביבה או של הסביבה סביב האדם. כשאדם הסובל מסחרחורת נע במרחב ועושה תנועות רגילות של אדם רגיל, מוחו אינו קורא נכון את התנועה, והוא מקבל מידע שגוי הגורם לתחושה כאילו הרצפה מתרוממת לתקרה (או להיפך), או כאילו כל העולם סובב סביבו.
היכולת שלנו לקרוא נכון את התנועה ולשמור על שיווי משקל תלויה בשיתוף הפעולה בין כמה מערכות: המערכת הווסטיבולרית, מערכת הראיה והמערכת האחראית להערכת תחושת מצבו של הגוף. שיבוש התפקוד של אחת מהן יגרום לסחרחורת ולאי-יציבות. חלק גדול מהסחרחורות ושיבושי היציבות נגרם עקב הפרעה בתפקוד איבר שיווי המשקל, הנמצא באוזן הפנימית.
"לתופעות הסחרחורת יש צורות שונות וסיבות מגוונות. השכיחה שבהן היא סחרחורת הקרויה בלעז DIZZINESS. אחריה מופיע הוורטיגו, המוגדר כ'אשליה של תנועה' ", אומר צור. "אנשים הלוקים בוורטיגו מתלוננים ש'החדר מסתובב' והם חשים סחרחורת במיוחד בעת קימה ושכיבה, כיפוף הראש או הרמתו וכו'. התחושה דומה לקרוסלה שיצאה מציריה וממשיכה להסתובב מבלי יכולת לעצור".
"סחרחורת המכונה DIZZINESS מתבטאת במעין 'סחרחורת בתוך הגוף', כולל תנועות עיניים לא יציבות, ריצוד דברים מול העיניים, חוסר יציבות של המבט בהליכה, כובד בראש, תחושת ריחוף ושיוט, חוסר יציבות והרגשה של כמעט נפילה. אנשים מתארים את המצב במילים 'הדברים זזים לי מול העיניים', או 'אני חייב להחזיק את הראש בידיים כדי לראות את הדברים יציבים'. יש אנשים שהתופעה מחמירה אצלם בעיקר בהליכה. הם אינם יכולים להזיז את הראש מפני שהם חשים שאם יזיזו– יפלו, והתופעה מלווה אצלם בחרדה ברמות שונות".
"הסיבות מגוונות ועלולות לנבוע מיתר לחץ דם, סוכרת, בעיות בחילוף חומרים (כמו חוסר איזון בבלוטת התריס), בעיות ראייה (משקפיים לא תואמים), בעיות נוירולוגיות שונות, בעיות לב, בעיות פסיכולוגיות מגוונות.
"שני שלישים מהסיבות לסחרחורת נובעים מבעיות באוזן הפנימית. 70 אחוז ממקרי הסחרחורת הנובעים מהאוזן הפנימית הם DIZZINESS, ו- 20 אחוז משתייכים להגדרה של ורטיגו. את עשרת האחוזים הנותרים הרפואה אינה יודעת להגדיר, ועל כך אני שוקד עכשיו כחלק מעבודת הדוקטור שלי".
"האוזן מחולקת לשלושה חלקים: האוזן החיצונית – עד עור התוף; האוזן התיכונה- שם מצויות עצמות השמע (ובה מתרחשות דלקות האוזניים) והאוזן הפנימית שנמצאת בעצם הגולגולת. האוזן הפנימית בנויה משלוש תעלות חצי קשתיות, ושני תאים שבהם מצויים גבישים (קריסטלים).
"הגבישים האלה, הרגישים לכוח המשיכה עוזרים לנו בקריאה של תזוזת מרכז הכובד. כך, למשל, כשהראש נע בקווים ישרים, הגבישים משדרים למוח שהראש נע במרחב.
" גם לשלוש התעלות יש תפקיד. בשלושתן יש נוזל, ובקצה של כל תעלה נטועות שערות הרגישות לתנודת הנוזל הזה. כשהשערות האלה משדרות לגלגל העין תנועה, גלגל העין נע לצד השני, כדי לשמור את המציאות יציבה מול העיניים. כלומר, אחד התפקידים העיקריים של האוזן הפנימית הוא לייצב את המבט תוך כדי תנועת הראש. כל זה, כמובן, במצב נורמלי."
" ורטיגו נוצר כשמיקומם של הגבישים משתבש והם מוצאים דרכם למקום שהם אינם אמורים להיות בו- בתעלה",מסביר צור. "השיבוש עלול להיגרם כתוצאה מחבלה בראש, בעקבות קידוח של רופא שיניים, עקב תאונת דרכים (וזה עלול לקרות עד שלושה שבועות אחרי הטראומה), או גם בגלל מתח ולחץ. עם זאת, ב-70 אחוז ממקרי הוורטיגו לא ידועה סיבה מוגדרת.
" אחרי זיהוי הבעיה, הטיפול מתבצע באמצעות הנעות ראש מבוקרות, שמבוצעות על ידי המטפל, בצורה איטית וזהירה. ישנן מספר טכניקות, המותאמות למיקומם של הגבישים ולצורת הסחרחורת, וכולן אמורות להחזיר את הגבישים למקומם הנכון. בהמשך צריך לאזן את מערכת שיווי המשקל.
" יש אנשים שהבעיה שלהם דורשת טיפול קצר, ואחרים – שבנוסף לשיבוש במערכת שיווי המשקל נמצאים במצב של חוסר איזון שרירי, חולייתי, או נפשי- הזקוקים לטיפול ממושך", אומר צור. "את אלה ואת אלה אפשר להביא לאיזון באמצעות טיפול בקליניקה, בתוספת תרגילי שיווי משקל, המפתחים יציבות ושליטה. ההצלחה מגיעה ל-90 אחוזים ויותר.
"לאנשים הלוקים ב-DIZZINESS אין בעיה של תנודת הגבישים. הבעיה שלהם היא חוסר איזון במערכת שיווי המשקל. כשאדם הסובל מ DIZZINESS עושה פעולה כלשהי, חל עיכוב במידע המגיע מהאוזן הפנימית, והמוח מפרש את המידע המגיע משלוש המערכות כמידע לא מתואם, העלול לגרום לבחילה, לחוסר יציבות רגעי, לתחושת אי-שליטה ומציאות זזה ולא יציבה מול העיניים".
1. כשהבעיה נובעת מחוליות הצוואר – 30 אחוז סובלים גם מכאבי ראש, ועיקר הטיפול בהם נעשה בלחיצות עדינות בעמוד השדרה ותרגילי שילוב בין הצוואר לאוזן.
2. כשהבעיה נובעת מהאוזן הפנימית (בעייה וסטיבולרית), הליקוי עלול להיות באוזן אחת או שתיים.
3. כשהסחרחורת נובעת מבעיה מרכזית, כמו ניתוח או גידול, המצב דורש שיקום ארוך, וניתן לטפל במערכת שיווי המשקל כדי להשיג יותר ביטחון.
4. לקבוצה הרביעית שייכים אנשים שבמהלך הסחרחורת רואים דברים זזים מול העיניים גם בלי לעשות תנועה כלשהי, או כשהטלוויזיה מרצדת מולם. "זו אוכלוסיה שעד היום לא היה לה טיפול יעיל, אבל כיום נראים ניצנים לתקווה ואנחנו שוקדים על תוכנית שיקום עבורם, באמצעות טיפול ותרגילים מיוחדים", אומר צור. "על ידי התרגול, גורמים לעצבים נוספים במוח לקחת אחריות על שליטת שיווי המשקל שנפגעה. המוח והוא איבר גמיש שמסוגל לעשות שינוי, רק צריך ללמד אותו לבצע את התרגול הנכון."
כדי לדעת מאיזה סוג של סחרחורת אתם סובלים וממה היא נובעת יש לזהות מהם התסמינים הספציפיים המאפיינים אותה. כצעד ראשון באבחון ממליץ צור לפנות לרופא משפחה, לנוירולוג או למומחה אף-אוזן-גרון, כדי לשלול מחלות ולהיות בטוח שהבעיה אכן נובעת מהאוזן הפנימית.
"כשמטופל מגיע אליי, אני נעזר בבדיקה קלינית שאמורה לתת אינדיקציה למה שקורה במערכת שיווי המשקל. הבדיקה המקיפה כוללת, בין השאר, בדיקת תחושות, הולכה עצבית, רפלקסים הקשורים בקשר שבין האוזן ומוח, בין האוזן והעיניים ובין האוזן והצוואר. "מאחר שהשוני בין הסחרחורות השונות מתבטא בתנועות עיניים בלתי רצוניות, אני מסתייע בכלי עזר יעיל מאוד לבדיקות הללו: משקפיים מיוחדים המאפשרים לי לאבחן בדייקנות מהי הבעיה וממה היא נובעת".
סחרחורת, כאמור, פוקדת נתח גדול מהאוכלוסייה המבוגרת. "הסטטיסטיקה אומרת, כי מעל גיל 60, כל אדם שני או שלישי נופל פעם בשנה", מדווח צור. "במחקר שעשיתי באוניברסיטת תל-אביב, על הקשר בין שברים בירך ובין רפלקס ירוד באיבר שיווי המשקל, נמצא קשר ישיר בין השניים".
כדי להתמודד עם הבעיה הזו באוכלוסיה המבוגרת, פותחה שיטת "צור-באלאנס", המיועדת לבדיקה של מערכת שיווי המשקל ולשיפורה. "הבדיקה, המזהה אנשים בסיכון, מורכבת מ-15 מבחנים שונים, ומראה את יכולתו של אדם להגיב בזמן אמת, בודקת את האוזן הפנימית, הראייה, הרפלקסים, גמישות השרירים ועוד. יש בה אמות מידה לבדיקת ניואנסים שהטסטים הקיימים אינם מזהים, והיא יכולה להעריך בדייקנות את רמת הסיכון לנפילה.
"בצמוד לבדיקה פיתחנו שיטת טיפול ייחודית, שבה אנו מטפלים ב'מרכז הישראלי לטיפול בסחרחורת ובחוסר שיווי משקל', המיועדת לתת מענה לבעיות שיווי משקל בטיפול קבוצתי. החזון שלנו הוא למנוע את הנפילה הבאה".
שתף באמצעות:
דפי האתר
פרטי יצירת קשר
השאירו פרטים וניצור עמכם קשר
© 2024, כל הזכויות שמורות לצור באלאנס.
נבנה ע"י אלוף טכנולוגיות – בניית אתרים