סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ
לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת
03-7445050
ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים
הצטרף לניוזלטר
התלונה על סחרחורת (ורטיגו), נפוצה מאוד באוכלוסיה. כ- 5% מהפונים לרופא כללי על סחרחורת, ובאוכלוסיית הפונים לרופא אף-אוזן-גרון או לנוירולוג שכיחות התלונה היא 20%. הסחרחורת, ורטיגו, BPPV, תופסת את המקום השלישי כגורם לפניה לחדר מיון.
מערכות שונות עלולות לגרום לתחושת סחרחורת. ישנן סחרחורות שמקורן בבעיות לב, בעיות נוירולוגיות, גידולים, ישנן סחרחורות שמקורן פסיכוגני (פסיכוסומטי), אך רוב הבעיות הינן ממקור וסטיבולרי (בעיות באוזן הפנימית).
האוזן הפנימית, הנמצאת בעצם הגולגולת, בנויה משלוש תעלות חצי קשתיות, אשר בקצה שלהן התעבות.
הגבישים הללו, הרגישים לכוח המשיכה, עוזרים לנו בקריאה של תזוזת הראש במרחב. אחד התפקידים של האוזן הפנימית הוא לייצב את המבט תוך כדי תנועת הראש.
ד"ר עוז צור, פיזיותרפיסט מומחה מזה כ-25 שנים, המאבחן ומטפל בסחרחורת, ורטיגו, חוסר שיווי משקל ובעיות אורטופדיות.
ד"ר עוז מסביר כי לתופעות הסחרחורת צורות ביטוי שונות. השכיחה שבהן היא סחרחורת מסוג (Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV, הסחרחורת מוגדרת כ "אשליה של תנועה", אנשים הלוקים בוורטיגו מסוג BPPV, מתלוננים ש "החדר מסתובב" והם חשים סחרחורת במיוחד בעת בקימה ושכיבה, כיפוף הראש או הרמתו וכו'. התחושה דומה לקרוסלה שיצאה מציריה וממשיכה להסתובב בלי יכולת לעצור. בתוך האוזן הפנימית ישנם שני תאים, אברונים (אוטריקולר וסקולר), הרגישים לתאוצה ותאוטה של הראש.
המטרה שלנו באבחון היא, לזהות ע"פ תנועות העיניים הבלתי רצוניות של המטופל את מיקום הגבישים בתעלות באוזן הפנימית. ע"פ תנועות העיניים אפשר לאבחן האם אכן הבעיה היא של גבישים שנפלו לתעלה, בעיה נוירולוגית, דלקת באוזן הפנימית ועוד. לכן אבחון בעזרת מכשירי מדידה מדוייקים ומומחה בעל נסיון, חשובים ביותר כדי לקצר תהליכי אבחון וריפוי. זיהוי המיקום של הגבישים והתעלה הנגועה בהם, מאפשרים טיפול מיידי ומדוייק להחזרתם למקומם. הטיפול אינו כף מתחושת סחרחורת, אך בידיים אמונות הסחרחורת ניתנת להכלה. לעיתים בסוף הבדיקה נמצא שהגבישים כולם במקומם והבעיה קשורה לליקוי במידע מסונכרן בין מערכת וסטיבולרית לראייתית ולמערכת הסומטוסנסורית. הטיפול יהיה שונה בתכלית ולא תהיה סחרחורת מסוג ורטיגו אשר הינה אופיינית לתופעת ה- BPPV.
סוגים שונים של תנועות עיניים בלתי רצוניות המצביעות על סוגי BPPV שונים או בכלל בעיה אחרת.
נסתגמוס רוטטורי מתאים לורטיגו מתעלה אחורית
ניסתגמוס ורטיקלי תחתון מתאים לורטיגו מתעלה קדמית
ניסתגמוס אופקי מתאים לורטיגו מתעלה צידית
משפחה נוספת וגדולה של סחרחורת, הקשורה לתחושת דיזינס, אשר מתבטאת בתחושה של כובד בראש, תחושת ריחוף או שיוט. פעמים רבות המטופלים נתקלים בבעיה להגדיר את תחושת הסחרחורת שלהם. ברור שהיא לא ורטיגו ולא BPPV. אבל לא ברור מהיא, מתי היא מחמירה ואיך היא תתקוף בפעם הבאה. לעיתים היא מלווה את היומיום עד כדי, שאי אפשר להמשיך להתנהל כרגיל, עד שהיא מעלה את החרדה עד דיכאון. לעיתים ההרגשה היא של אי יציבות המלווה בתנועות עיניים בלתי רצוניות ולעיתים התחושות מתחילות בעורף ובראש, ככאב דוקר או מתקדם וזז. אנשים מתארים את המצב במלים "הדברים זזים לי מול העיניים" או "אני חייב להחזיק את הראש בין הידיים כדי לראות את הדברים יציבים". רופא עיניים אומר שהכל תקין, קרדיולוג מאשר שאין בעיה, בלוטת התריס תקינה, B12 בגדר הנורמה, אבל עדיין ישנם אנשים המרגישים החמרה במצב של הליכה ומפחדים להביט לצדדים פן יפלו, לכן נמנעים מתנועה ומרגישים התחלה של נוון. לוקח זמן רב עד שמבינים שצריך להגיע לטיפול, כי זה באמת נראה כל רגע כמו גל, שהכל הולך להעלם ולחזור למצב הטוב, שהיה, ואז הכל חוזר בעוצמה. לעומתם, אחרים מתארים שההליכה עוזרת להם, אך כשהם עוצרים, מתחילה התחושה של אי יציבות. לעמוד לדבר הם לא יכולים וחייבים לנוע כדי להרגיש יציבים יותר. גם בתוך משפחת הדיזינס יש כמה סוגים של סחרחורות. המשותף להם, שהאוזן הפנימית מעורבת, לעיתים עם חרדה, מתח בשרירים ודקירות באזורים שונים בגוף, המינונים שונים בין המערכות השונות ולכן לעיתים יש מקום לטיפול פיזיותרפי בלבד, לעיתים משולב עם פסיכותרפיה, ובמקרים אחרים הפנייה בעיקר לפסיכולוג ואפילו עם עזרת תרופתית.
לא כל תנועות עיניים בלתי רצוניות הנקראות ניסתגמוס הן סימן לסחרחורת מסוג ורטיגו BPPV.
יש שלוש תעלות חצי קשתיות באוזן הפנימית, בכל אחד מהצדדים. הגבישים יכולים לפול לכל אחת מהן ולייצר תנועות עיניים בלתי רצוניות כפי שראינו בסרטונים מעלה.
אבל הנה לפנינו כמה סרטונים שונים עם תנועות עיניים בלתי רצוניות המצביעות על פתלוגיות אחרות שאינן BPPV. ע"פ התנועות הללו, הכוון, המהירות, האופי השונה ניתן לאבחן את הפתולוגיה ממנה סובל המטופל ובעקבות אבחון מדוייק זה, להתייחס לתהליך הריפוי בצורה הנכונה ביותר.
וידאו של תנועות עיניים אחרי כמה שנים של השתלת כוכלאר
וידאו של תנועות עיניים במבט לימין ולשמאל בעקבות חסר של תיאמין
תנועות עיניים בעקבות מחלה ניוונית של המוח הקטן הצרבלום
שתף באמצעות:
דפי האתר
פרטי יצירת קשר
השאירו פרטים וניצור עמכם קשר
© 2024, כל הזכויות שמורות לצור באלאנס.
נבנה ע"י אלוף טכנולוגיות – בניית אתרים