מחלת מנייר – אבחנה וטיפול

סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ

לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת

03-7445050

ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת

ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים

הצטרף לניוזלטר

מחלת מנייר – אבחנה וטיפול

מחלת מנייר מתאפיינת בהתקפי סחרחורת סיבובית רצופים הנמשכים בין שעות לימים. ההתקפים מלויים בבחילות, חוסר יציבות משמעותי וסימפטומים אודיטורים כגון ירידה בשמיעה, טנטון ותחושת מלאות באוזן בזמן ההתקף וליקוי בתפקוד הוסטיבולרי שניתן לראותו בעזרת מכשור מעבדה. כמו כן בשל הפגיעה הרבה בתפקוד ובאיכות החיים, עלולות להתלוות למחלה תחושות של דכדוך, חרדה עד דיכאון. מנייר היא מחלה פרוגרסיבית (מתקדמת) ועם הזמן וההתקפים עלולה להתרחש ירידה בשמיעה והליקוי בתפקוד הוסטיבולרי עלול להישאר גם בתקופה שבין ההתקפים, תופעת הליקוי הוסטיבולרי בדרך כלל חולפת אחרי ההתקף, אך לעיתים נשאר נזק אותו חייבים לשפר בהקדם.

מחלת המנייר מופיעה בדרך כלל בין הגילאים 20-60 ואבחנתה כוללת: 1. לפחות שני התקפים של סחרחורת סיבובית 2. ירידה בשמיעה ע"פ בדיקת שמיעה אחת לפחות 3. תחושת לחץ, טנטון או מלאות באוזן 4. שלילה של אבחנות אחרות. מתאפשר אבחון חלקי של המחלה ע"פ קריטריונים אחרים. בשל דמיון הסימפטומים, חשוב לבצע אבחנה מבדלת עם מצבים נוספים כגון מיגרנה וסטיבולרית, ניוריטיס, בעיות הנובעות ממערכת העצבים המרכזית ועוד.

קיימות מספר השערות לגבי הסיבה להתפתחות מחלת מנייר, שמקושרות בעיקר להצטברות נוזלים באוזן הפנימית, אשר גורמים לתפקוד לא תקין של המערכת הוסטיבולרית. הצטברות הנוזלים בשקיקים הקטנים, עלולה לגרום לקרעים וללחץ לא סביר על קצות החיישנים הרגישים לתאוצה ותאוטה של הנוזל בתוכם ועל ידי כך מייצרים קשת רפלקס האמורה להתאים לקשת הרפלקס מהמערכות הסנסוריות האחרות, הראייה והתחושה הפרופריאוספטיבית. בין הגורמים האפשריים למחלה ישנם מאפיינים גנטיים, מחלה אוטואימונית או מחלה ויראלית.

הטיפול למחלת המנייר מתחלק לשלושה: לטיפול בגורם, טיפול בסימפטומים ולטיפול בתופעות הנלוות. במצב החריף מתרחש התקף ורטיגו, בחילות, עם או בלי טינטון וחוסר יציבות, שום דבר לא יעזור, יומיים אחר כך ובכניסה למצב הכרוני רוב הפעמים מומלץ להתחיל באיזון תזונתי הכולל מעקב אחרי המזונות שעלולים לגרום להתקף ולהפחית אותם. למשל ההמלצות להפחית באכילת מלח, קפאין וגבינה צהובה, טיפול תרופתי לרוב ניתן על מנת לאזן את עומס הנוזלים על ידי תרופות משתנות, או סימפטומטי על מנת להקל את תחושות הבחילה והסחרחורת. טיפול פיזיותרפיה וסטיבולרית או "צור באלאנס" מומלץ ע"פ ד"ר צור למרות שאין מספיק מחקרים המוכיחים טענה זו. רבים המטופלים המציינים שמאז שהחלו תרגול לפי שיטת "צור באלאנס", חלה אצלם הטבה שבאה לידי ביטוי במרווח גדול יותר בין ההתקפים ורמת ההתקפים ירדה משמעותית. ד"ר צור לא שוכח להכין כל אחד ממטופליו שאנחנו עדיין לא יודעים מה באמת קורה שם במערכת ועוד יהיו התקפים חריפים אז לא להתייאש ובמידת הצורך מומלץ לגשת גם לטיפול פסיכולוגי כדי להתמודד טוב יותר עם המחלה.

שתף באמצעות:

דילוג לתוכן