טיפול בורטיגו

סובלים מחוסר שיווי משקל וסחרחורת?
עזרו לעצמכם עכשיו!
צרו קשר בטלפון 052-3524311
או דרך הווטסאפ

לייעוץ מקצועי צרו קשר כעת

03-7445050

ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת

ד"ר עוז צור פיזיותרפיסט מומחה באבחון וטיפול בבעיות סחרחורת, חוסר שיווי משקל וכאבים

הצטרף לניוזלטר

טיפול בורטיגו Vertigo treatment

המילה "ורטיגו" נכתבת בשפות השונות בצורה הבאה:

רוסית: Вертиго

ערבית: الدوار

צרפתית: Vertige

גרמנית: Schwindel

איטלקית: Vertigine

אמהרית: ተሽከርካሪ (Teshkarkari)

המונח מבטא תחושת אשליה של תנועה, למרות שהגוף נמצא במצב נייח. טיפול בורטיגו תלוי בביטוי הקליני של התופעה. מדובר בתחושת סחרור או חוסר יציבות, שלרוב נגרמת מבעיה באוזן הפנימית במערכת הווסטיבולרית או במערכת העצבים המרכזית, הקשורה למסלולים הווסטיבולריים המרכזיים. קיימים מספר סוגי ורטיגו, והטיפול משתנה בהתאם לגורם הספציפי. התופעה עלולה להיות מלווה בבחילות, הקאות, הפרעות בראייה, כאבי ראש לוחצים, בדומה לקסדה העוטפת את הראש, כאבים באוזן, אטימות, מלאות, טינטון (צלילים באוזן), כאבים מהשכמות המקרינים לצוואר ולראש, עייפות רבה, מותשות וצורך להישען או להחזיק את הראש לתמיכה.

BPPV – ורטיגו תנוחתי פרוקסיסמלי שפיר

אחד הגורמים השכיחים לורטיגו הוא-BPPV ורטיגו תנוחתי פרוקסיסמלי שפיר.
תופעה הנובעת מנפילת גבישי סידן לתוך אחת משלושת תעלות שיווי המשקל באוזן הפנימית, מצב זה קורה לרוב במקרי טראומה. הטיפול כולל תמרוני ראש מותאמים אישית, המתבצעים תוך בחינת תגובות שניתן לראות דרך עיניי המטופל, עדיף בשימוש תחת משקפיים בחושך או באור, אך במקרים רבים האבחון אפשרי גם ללא אמצעים טכנולוגיים. בתנאי שיודעים מה מצפים לראות ויש חשיבה קלינית והבנה של המנגנונים הפיזיולוגיים. כלומר בדרך כלל הגבישים הללו נמצאים בשתי פיילוט, שם תפקידם לספק מידע על תנועות הראש במרחב בעזרת הרגישות הסנסורית האנכית של הראש. כל לחץ על שערות שיווי המשקל ועל הג'ל עליו הם נמצאים יגרום לגירוי או דיכוי ועל ידי זה המוח מקבל מסרים מהמערכת הוסטיבולרית אשר חייב להיות תואם למערכות הסנסוריות האחרות, הויזואלית והסומטוסנסורית. הפתולוגיה הינה נפילת אותם גבישים לתוך התעלות החצי קשתיות שם צריך להיות רק נוזל ללא גבישים כבדים. בעת הבדיקה העדינה שעושה המטפל ומשכיב את המטופל לאחור ומביט לעיניי המטופל כדי לזהות תנועות עיניים לא רצוניות, אותם גבישים הנמצאים בתעלות שוקעים בשל משקל סגולי גבוה דבר המניע את הנוזל בתעלה וזה גורם לתנועת שערות שיווי המשקל הנמצאות בקצה התעלה. לפי תנועות העיניים ניתן לזהות את המיקום של הגבישים בתעלות האוזן הפנימית וכך להוציאם בקלות בתנועות סיבוב איטיות ושקולות.
המטופל לרוב מרגיש הקלה מידית, ולעיתים אף שיפור בראייה ותחושה כללית קלה יותר. יחד עם זאת, תחושת הסחרחורת הכללית עשויה להימשך זמן רב יותר ודורשת תרגול מותאם אישית, באמצעות מערכת בי באלאנס (תומכת באנדרואיד), שיקום וסטיבולרי קלאסי, או שיטת צור באלאנס.

 

ורטיגו ממקור דלקתי – וסטיבוליטיס (VN)

טיפול בורטיגו יכול להיות קשור לורטיגו נוסף שאינו נובע מנפילת גבישים עלול להיות תוצאה של דלקת בעצב הווסטיבולרי, הנקראת וסטיבוליטיס או נוירוניטיס וסטיבולרית (VN). מצב זה נגרם לרוב כתוצאה מזיהום נגיפי או דלקתי הפוגע בעצב שיווי המשקל וגורם לסחרחורת חריפה שעלולה להיות מאובחנת בטעות כמו BPPV אך השוני בין התופעות ודרך הטיפול גדול. הטיפול בורטיגו או השיקום הוסטיבולרי שונה לגמרי, האבחון לתופעה מבתצע בעזרת בדיקת VHIT ופוסטורוגרפיה או בעזרת מערכת בי באלאנס שנכנסה במודול האבחוני למרפאות סחרחורת. ניתן לזהות גם אם יש סחרחורת ממושכת המלווה בבחילות והקאות, גם בתנועות ראש קלות וקושי להביט לצדדים עם העיניים, מחשש להתחלת סחרור חדש.

הטיפול בורטיגו זה משתנה בכל אחד מארבעת השלבים הבאים: אקוטי, סאב אקוטי, כרוני וחזרה לחיים.

במצב האקוטי יש להתחיל את הטיפול שיפור יציבות המבט, שנפגעה באופןב משמעותי עד כדי שלצד אחד קשה יותר להביט בלי שתהיה תחושה רעה בגוף ואפילו החמרה בבחילות.
בשלב הסאב אקוטי יש להתייחס בעת טיפול בורטיגו לשליטת היציבה שנפגעה. הפגיעה ביציבות הינה משמעותית בתפקוד היומיומי, עד כדי נכות אמיתי זמנית.
בשלב הכרוני בטיפול בורטיגו מהסוג הזה, שהוא הארוך ביותר יש להחזיר את השליטה על הגוף, להחזיר את הביטחון העצמי, להפרד מהפחד מההתקף הנוסף ולסלוח לגוף על הבגידה החמורה שהגיעה במפתיעה. הטיפול בורטיגו צריך להיעשות בצורה מדורגת ומותאמת, אחרת עלולה להיווצר החמרה ורגרסיה חריפה עד כדי חזרה לשלב הקודם, הסאב אקוטי של המחלה. בשלב הכרוני יש להשתמש בכל הכלים של השיקום הוסטיבולרי הקלאסי, שיטת צור באלאנס או מערכת בי באלאנס לתרגול מרחוק מותאמת אישית ומשתנה תוך כדי התרגול שעשויים להיות יעילים ביותר.
בשלב הרביעי חזרה לחיים לתחביבים, לפעילויות שהאדם עשה לפני ואולי זו ההזדמנות להתחיל ולעשות מעט יותר ממה שעשה קודם, כי לרוב אנחנו דוחים לפנסיה את התחביבים והפעילויות מפאת הזמן הקושי להתחיל דברים חדשים או סיבות אחרות ובגישה שלנו תגלו שההווה צריך לקבל יותר מקום מהעתיד לבוא.

מחלת המנייר

שאומרים ורטיגו יכול להיות שהבעיה נובעת בשל מחלת מנייר. הטיפול בורטיגו זה שונה לגמרי משני קודמיו בעוצמות הטיפול, במשך הטיפול, בפרוגנוזה ובחינוך הפסיכולוגי הנלווה אליה.
מחלת מנייר היא מחלה כרונית הגורמת להתקפי ורטיגו ממושכים (מדקות ארוכות ועד שעות), המלווים בטינטון, לחץ באוזן, והצטברות נוזלים באוזן הפנימית. במקרים רבים ישנה ירידה זמנית בשמיעה בעת ההתקף, ולעיתים השמיעה חוזרת לאחריו.  מטופלים מדווחים על תחושת מלאות באוזן, תחושה כאילו הם בתוך אמבטיית מים ושומעים עמום לעיתים, רעשי טינטון חדים גבוהים (לרוב באוזן אחת), תחושות לחץ באזור האוזן הפנים והצוואר, כאבי ראש ורצון להתבודד בחדר חשוך ותשישות שנמשכת עד יומיים לאחר ההתקף.
הטיפול בורטיגו זה שונה היות והסיבה המדויקת למחלה אינה ידועה, ולכן הטיפול מותאם אישית לכל מטופל. מתוך נסיון רב השנים בטיפול בורטיגו זה מצאנו שחשוב מאד להתחיל שיקום וסטיבולרי מותאם אישית ומותאם לפתולוגיה שלרוב זה שונה מהטיפול הקלאסי, בשיטת צור באלאנס התרגול קצר יותר ומציף את המערכת במידה הנכונה על מנת שהיא לא תכנס למצב "חירום" וההתקף הבא ישוב להופיע. אנו נוקטים בטכניקות הרפייה, ונשימות. תרגול צור באלאנס או בעזרת מערכת בי באלאנס מציעה תרגול יומיומי קצר, המונע את החמרת ההתקפים. בנוסף, שינויים תזונתיים כגון הפחתת מלח וקפאין מועילים לכ-50% מהמטופלים. המטופלים מדווחים על צמצום ההתקפים החודשיים ועל ירידה בעוצמת ההתקפים.

אסור לשכוח שטיפול בורטיגו צריך להיעשות ע"י מטפלים מנוסים, מקצועיים שעברו את ההכשרות של שיקום וסטיבולרי, המבינים את המערכות השונות שעלולות להיות מעורבות ואת המנגנונים המעורבים בשיקום.
בנוסף, חשוב להיזהר כאשר מדובר בורטיגו שמקורו עלול להיות מרכזי, כגון שבץ מוחי, מיגרנה וסטיבולרית או הפרעות בכלי הדם שמובילים דם למוח מהצוואר. במקרים כאלה, יש לוודא אבחנה מדויקת כדי למנוע החמרה במצב. הטיפול צריך להיות חלק מתהליך רב-מקצועי, הכולל רופא נוירולוג, ולעיתים גם נוירואופטלמולוג או רופא אף-אוזן-גרון, אשר יעריכו האם ניתן לסייע למטופל או שמא עדיף להימנע מהתערבות שעלולה להחמיר את הבעיה.
יש לבצע בדיקות מתאימות כדי להבין האם מדובר במקרה של ורטיגו ממקור מרכזי או פריפרי. בדיקות חיוניות כמו VHIT, VNG ופוסטורוגרפיה מסייעות בזיהוי מקור הבעיה. אם עולה חשד למקור מרכזי, מומלץ שהנוירולוג יפנה לבדיקת MRI, ובמקרים מסוימים אף לבדיקת מומחה לכלי דם במוח, במיוחד אם קיימים שינויים מולדים ברשת הנימים.

לסיכום חשוב מאד לדעת באיזו גזרה אנחנו נמצאים יש לנו המון כלים לעזור אך במקרים מסוימים אי-עשייה עדיפה על התערבות שעלולה להחמיר את המצב ולסכן את המטופל.

שתף באמצעות:

דילוג לתוכן